dissabte, 31 de desembre del 2016

CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Les centrals hidroelèctriques es basen en l'aprofitament de l’energia de l’aigua que transporten els rius per convertir-la en energia elèctrica, i utilitzen turbines acoblades als alternadors.

Les instal·lacions que aprofiten l’energia cinètica de l’aigua directament son les centrals d’aigua corrent. Les que aprofiten energia potencial de l’aigua retinguda per una presa que eleva el nivell de l’aigua i regula el cabal del riu aigües avall son les centrals d’aigües embassades.

Minicentrals hidroelèctriques

Són centrals de potència entre 250 i 10000kW. Eren les subministradores d’energia elèctrica de petits nuclis rurals i de fàbriques situades al costat dels rius.

Crisi del petroli→ revitalització minicentrals, que han rebut una atenció especial per part del sector elèctric i de l’administració pública. A l’any 2010 la potència instal·lada a Espanya era de 2199MW.

Centrals de bombeig

Són instal·lacions que tenen la finalitat de racionalitzar la producció d’energia elèctricaa la demanda existent. Consumeixen els excedents de les hores vall i subministren energia al sistema durant les hores punta.

Disposen de dos embassaments:

Superior→ per alimentar a la central.
Inferior→ per recollir l’aigua utilitzada.

A les hores punta, funcionen com a centrals hidroelèctriques normals. A les hores vall, quan sobra energia a la xarxa, aquesta es utilitzada per bombejar l’aigua de l’embassament inferior al superior→ estalvi.

Hydroelectric Energy

dissabte, 3 de desembre del 2016

ENERGIA SOLAR TÈRMICA. FONAMENTS


L'energia solar tèrmica consisteix en l'aprofitament de l'energia procedent del Sol per transferir-la a un mitjà portador de calor, generalment aigua o aire.

Entre les diferents aplicacions de l'energia solar tèrmica hi ha la possibilitat de generar energia elèctrica. La tecnologia actual permet escalfar aigua amb la radiació solar fins a produir vapor i posteriorment obtenir energia elèctrica.

Els col·lectors d'energia solar tèrmica es classifiquen com a col·lectors de baixa, mitja i alta temperatura depenent de la seva forma de treballar:

  • Col·lectors solars de baixa temperatura. Proveeixen calor útil a temperatures menors de 65°C.
  • Col·lectors solars de temperatura mitjana. Són els dispositius que concentren la radiació solar per lliurar calor útil a major temperatura, usualment entre els 100 i 300°C.
  • Col·lectors d'alta temperatura. Treballen a temperatures superiors als 500ºC. S'usen per a la generació d'energia elèctrica.

Us deixe un vídeo explicant el funcionament de la central solar tèrmica d'Alvarado a Extremadura: