dissabte, 31 de desembre del 2016

CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Les centrals hidroelèctriques es basen en l'aprofitament de l’energia de l’aigua que transporten els rius per convertir-la en energia elèctrica, i utilitzen turbines acoblades als alternadors.

Les instal·lacions que aprofiten l’energia cinètica de l’aigua directament son les centrals d’aigua corrent. Les que aprofiten energia potencial de l’aigua retinguda per una presa que eleva el nivell de l’aigua i regula el cabal del riu aigües avall son les centrals d’aigües embassades.

Minicentrals hidroelèctriques

Són centrals de potència entre 250 i 10000kW. Eren les subministradores d’energia elèctrica de petits nuclis rurals i de fàbriques situades al costat dels rius.

Crisi del petroli→ revitalització minicentrals, que han rebut una atenció especial per part del sector elèctric i de l’administració pública. A l’any 2010 la potència instal·lada a Espanya era de 2199MW.

Centrals de bombeig

Són instal·lacions que tenen la finalitat de racionalitzar la producció d’energia elèctricaa la demanda existent. Consumeixen els excedents de les hores vall i subministren energia al sistema durant les hores punta.

Disposen de dos embassaments:

Superior→ per alimentar a la central.
Inferior→ per recollir l’aigua utilitzada.

A les hores punta, funcionen com a centrals hidroelèctriques normals. A les hores vall, quan sobra energia a la xarxa, aquesta es utilitzada per bombejar l’aigua de l’embassament inferior al superior→ estalvi.

Hydroelectric Energy

dissabte, 3 de desembre del 2016

ENERGIA SOLAR TÈRMICA. FONAMENTS


L'energia solar tèrmica consisteix en l'aprofitament de l'energia procedent del Sol per transferir-la a un mitjà portador de calor, generalment aigua o aire.

Entre les diferents aplicacions de l'energia solar tèrmica hi ha la possibilitat de generar energia elèctrica. La tecnologia actual permet escalfar aigua amb la radiació solar fins a produir vapor i posteriorment obtenir energia elèctrica.

Els col·lectors d'energia solar tèrmica es classifiquen com a col·lectors de baixa, mitja i alta temperatura depenent de la seva forma de treballar:

  • Col·lectors solars de baixa temperatura. Proveeixen calor útil a temperatures menors de 65°C.
  • Col·lectors solars de temperatura mitjana. Són els dispositius que concentren la radiació solar per lliurar calor útil a major temperatura, usualment entre els 100 i 300°C.
  • Col·lectors d'alta temperatura. Treballen a temperatures superiors als 500ºC. S'usen per a la generació d'energia elèctrica.

Us deixe un vídeo explicant el funcionament de la central solar tèrmica d'Alvarado a Extremadura:


dimarts, 29 de novembre del 2016

Aportació real de l'energia eòlica a la xarxa elèctrica

Enllaç amb 'Red Eléctrica Española' en el qual podem veure l'aportació real de l'energia eòlica.

 Aportació energía elèctrica en temps reial


A 31 de desembre de 2007, Espanya tenia instal·lada una capacitat d'energia eòlica de 13.467 MW (16%) i el segon país del món quant a producció, juntament amb els Estats Units, i només darrere d'Alemanya.

El 2005, el Govern d'Espanya va aprovar una nova llei nacional amb l'objectiu d'arribar als 20.000 MW de potència instal·lada el 2012. Durant el període 2006-2007 l'energia eòlica va produir 27.026 GWh (10% de la producció elèctrica total)

El 2009 gairabé s'arribà als 20.000 MW, ja que la potència instal·lada aquell any va ser de 19.149 MW, satisfent així, el 13,8% de la demanda elèctrica. 

En el 2010 es van superar els 20.000 MW. L'energia eòlica a Espanya va assolir el 27 de març de 2008 un nou màxim de producció d'energia diària amb 209.480 MWh, la qual cosa va representar el 24% de la demanda d'energia elèctrica peninsular d'aquell dia. Un dia abans, el 26 de març, es va registrar un nou rècord en la producció eòlica horària, amb 9.850 MWh entre les 17:00 i les 18:00 hores. L'anterior rècord datava del 4 de març del mateix any: 10.032 MW a les 15:53 hores.

Aquesta és una potència superior a la produïda per les sis centrals nuclears d'Espanya, que totalitzen 8 reactors i generen juntes 7.742,32 MW. Des de fa uns quants anys, a Espanya és major la capacitat teòrica de produir energia eòlica que nuclear i és segon productor mundial d'energia eòlica, , després d'Alemanya. 

dissabte, 26 de novembre del 2016

L’energia eòlica. Una inversió amb futur.

L’energia eòlica terrestre ja és més barata que la nuclear, el carbó i el gas en alguns emplaçaments, segons el Consell Mundial de l'Energia i Bloomberg New Energy Finance. La fotovoltaica va camí de ser-ho.


Sin título

L'energia eòlica és l'energia obtinguda del vent, és a dir, l'energia cinètica generada per l'efecte dels corrents d'aire, i que és transformada en altres formes útils per a les activitats humanes. El terme eòlic prové del llatí Aeolicus, pertanyent o relatiu a Èol, déu dels vents a la mitologia grega. L'energia eòlica ha estat aprofitada des de l'antiguitat per a moure els vaixells impulsats per veles o fer funcionar la maquinària de molins al moure les seues pales. 

Actualment, l'energia eòlica és utilitzada principalment per a produir energia elèctrica mitjançant aerogeneradors. A finals de 2007, la capacitat mundial dels generadors eòlics va ésser de 94,1 gigawatts. Mentre que l'eòlica genera al voltant d'1% del consum elèctric mundial, representa al voltant del 19% de la producció elèctrica a Dinamarca, 9% a Espanya i Portugal, i un 6% a Alemanya i Irlanda. 

Les instal·lacions i la producció d'energia elèctrica continuen augmentant. Així, durant el 2014, Dinamarca ha aconseguit un 39% d'electricitat d'origen eòlic. I a Irlanda un 18% el 2012.

dijous, 24 de novembre del 2016

QUINES SÓN LES ENERGIES RENOVABLES?


Les energies renovables principals són la solar, l'eòlica, la biomassa i la hidràulica i la minihidràulica. Aquestes fonts inesgotables i no contaminants, a més d'estalviar molts diners, contribuixen a evitar l'escalfament global.


Energia eòlica


Es tracta de l'aprofitament de l'energia cinètica del vent, que es transforma en energia elèctrica o mecànica.

És una energia renovable, neta, molt fàcil d'obtenir.


Energia solar: tèrmica i fotovoltaica


La principal font d'energia del planeta és el Sol, que a més és inesgotable, es pot concentrar, és gratuïta i no contamina.

Amb la tecnologia es pot usar l'energia solar per mitjà de dos procediments: l'aprofitament tèrmic, que consisteix a absorbir l'energia solar i transformar-la en calor, i la conversió fotovoltaica, és a dir, la transformació directa en energia elèctrica.

És neta i no contamina; la durada d'una instal·lació solar és molt llarga.


Biomassa


El terme biomassa es refereix al conjunt de tota la matèria orgànica d'origen vegetal o animal, que inclou materials que procedeixen de la transformació natural o artificial. L'energia de la biomassa, la proporciona una gran diversitat de productes, entre els quals els forestals (llenya, fusta o rebuigs de fusta), deixalles agrícoles (palla), deixalles animals (fems de granges) i escombraries (paper, cartró, triadures de menjar).

Els biocarburants (bioetanol i biodièsel) en són un exemple, tot i que de moment, l'ús d'aquests combustibles líquids destil·lats a partir de productes agrícoles és minoritari.

Energia hidràulica


L'origen d'aquesta energia també és el Sol, que evapora l'aigua dels oceans, llacs i rius, i engega el cicle d'aigua. L'energia que produeixen les caigudes de l'aigua és explotable per les centrals hidroelèctriques.

No genera cap mena de residu.


Placas solares

dimarts, 22 de novembre del 2016

L'energia mes barata és aquella que no es consumeix.

Energy Saving Bulb

Tenint em compte tots aquests consells es pot optimitzar el consum energètic  tant a l’estiu com a l’hivern. 

Il·luminació 

• Utilitzeu sempre que sigua possible la llum natural. 
• Pinteu de colors clars els sostre i les parets per aprofitar al màxim la llum natural i reduir així el consum de llum artificial. 
• Apagueu els llums cada cop que sortiu d’una habitació i eviteu tenir els llums encesos inútilment. 
• Instal·leu bombetes i làmpades de baix consum, el preu de compra és un poc més elevat que les d’incandescència, però gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més. 
• Mantingueu les bombetes i les pantalles netes per aprofitar millor la llum que aporten. 


Climatització 

• Deixar entrar la màxima radiació solar a l’hivern permet estalviar calefacció; en canvi, a l’estiu si s’impedeix el pas del sol es podrà estalviar molta refrigeració. 
• Les persianes i cortines permeten conservar la calor durant les nits d’hivern i eviten l’entrada de calor a l’estiu. 
• Per ventilar les habitacions és suficient amb obrir una finestra durant 10 minuts. Quan ho feu tanqueu la calefacció o l’aire condicionat. 
• Es recomanable instal·lar termòstats o rellotges programables per poder regular la temperatura de les diferents estances de la llar. 
• Dugueu a terme un manteniment i revisió adequats dels equips de climatització. 


Calefacció 

• A l’hivern una temperatura de 20-21 ºC és suficient per gaudir d’un confort adient i, alhora, permet fer un ús racional d’energia. Augmentar la temperatura un grau suposarà un augment del consum d’energia del 8 %. 
• Si heu de sortir només unes hores de la llar, és convenient regular el termòstat de la calefacció a 15 ºC. Si sou fora moltes hores és convenient apagar totalment la calefacció. 
• L’aire, a l’interior dels radiadors, dificulta la transmissió de calor. Per això és convenient purgar els radiadors una vegada l’any. 
• La ubicació òptima dels radiadors és sota les finestres per afavorir la correcta difusió de l’aire calent per l’habitació. 
• Es convenient no tapar ni obstruir els radiadors amb mobles per aprofitar al màxim la calor. 
• Si teniu habitacions buides a la llar o que gairebé no s’utilitzen és convenient baixar-ne la temperatura o tancar la vàlvula dels radiadors. 
• Si teniu un sistema de calefacció elèctric convé emprar sistemes per acumulació amb tarifa nocturna.


Aire condicionat 

• A l’estiu una temperatura que estigui entre 24 ºC i 26 ºC és suficient per tenir un bon grau de confort alhora que permet fer un ús racional d’energia. 
• Els aparells de refrigeració s’han d’instal·lar en llocs on els toqui poc el sol i on tinguin una bona circulació d’aire. 
• Quan sortiu de casa, és convenient apagar els aparells d’aire condicionat.

dilluns, 21 de novembre del 2016

MESSURA LA TEUA PETJADA DE CARBONI

Reduce Your Carbon Footprint



La petjada de carboni es coneix com la totalitat de gasos amb efecte d'hivernacle  (GEH) emesos per efecte directe o indirecte d'un individu, organització, esdeveniment o producte.
La petjada de carboni és la mesura de l'impacte que les nostres activitats tenen en el medi ambient, particularment en el canvi climàtic.
La petjada de carboni es mesura en massa de CO₂ equivalent. Una vegada coneguda la grandària i la petjada, qualsevol organització com per exemple administracions públiques, empreses, associacions poden implementar una estratègia de reducció i/o compensació d'emissions, a través de diferents programes, públics o privats, i a qualsevol persona conèixer i modificar dels seus hàbits i estil de vida, partint de la quantitat d'emissions de CO2 generades

Us adjunte un enllaç a una excel allotjada al meu Portafoli públic per poder mesurar la teua petjada.




diumenge, 20 de novembre del 2016

LES TIC EN L'EDUCACIÓ I ELS DOCENTS DEL SEGLE XXI


Les TIC són necessàries a l'educació perquè motiven i fan participar als alumnes en el seu aprenentatge. 


Un docent del segle XXI ha de innovar, investigar nous mètodes per a educar i formar-se contínuament. Ser docent del segle XXI és, per tant, utilitzar totes les ferramentes al nostre abast per a estimular als alumnes en els seu aprenentatge. 


Icons_TICS_FORMA

dimarts, 15 de novembre del 2016

USOS DOCENTS DELS BLOCS

Motius pels quals podem utilitzar els blocs en la docència:

a) Els docents podem utilitzar els blocs per a apropar-nos als estudiants de noves maneres, sense limitar-nos exclusivament a l’aula.
b) Podem crear recursos i continguts de temes educatius sense necessitat d’instal·lar aplicacions o tindre coneixements informàtics
c) Ja que els blocs ofereixen un espai virtual per a fer treballs col·laboratius, sent aquests una bona estratègia educativa.

Com blocs interessants, i com exemples de bones pràctiques, és recomanable consultar els següents:

1.AGREGADOR DE BLOCS D’INFANTIL, PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA I BATXILLERAT.

 http://blogseducacio.blogspot.com.es/


2. USO EDUCATIVO DE LOS BLOGS

http://eduteka.icesi.edu.co/articulos/BlogsEducacion


3. PORTAL DE SERVEIS PER A L’EDUCACIÓ.

http://www.educacioilestic.com/150-blogs-educatius-que-hauries-de-coneixer/